Yes, moose are the biggest animals in the deer family, standing about 6 feet tall. Even so, you don’t expect to see one climb up on a roof! A woman in Canada spotted one confused moose walking around on top of a car shelter outside her house. Nobody could figure out how it got up there (or why it would want to). And probably no one wanted to ask it: moose weigh anywhere between 800-1,500 pounds, and can be mean. The woman called the police to help the moose, but the animal found a way down on its own. Did it jump?? We have no idea, but we’re glad that our new furry friend – and the roof, and the cars underneath – are all ok.
Wee ones: If it took the moose 2 minutes to climb up on the roof and 9 minutes to get down, which took longer?
Little kids: If this moose is 6 feet tall, how much taller than you is that? Have a grown-up show you 6 feet on the wall, and compare. Bonus: If the car shelter roof was 10 feet off the ground, how high off the ground was the top of the moose?
Big kids: If this moose weighs 1,000 pounds and the car underneath weighs 3,200 pounds, what’s their combined weight? Bonus: If this roof can support 10,000 pounds, how many 1,200-pound moose (meese?) can climb up on it before it breaks? (Hint if needed: what if the roof could support just 100 pounds, and the moose only weighed 12 pounds?)
The sky’s the limit: If you have a group of 3,000-pound cars and 1,500-pound moose that weighs 21,000 pounds, and there are 8 more hooves than wheels in the group, how many moose and cars must there be?
Wee ones: It took longer for the moose to get down, because 9 is more than 2.
Little kids: Different for everyone. Bonus: 16 feet from the ground, since 10 + 6 = 16.
Big kids: 4,200 pounds. Bonus: 8 moose can climb onto the roof, because 8 x 1,200 = 9,600. 9 moose would weigh 10,800, which is too much moose for the roof.
The sky’s the limit: 6 moose and 4 cars. Since both cars and moose have 4 “feet,” the 8 extra hooves mean there must be 2 more moose than cars. From there, you can figure out that 1 car and 3 moose would not add up to 21,000 pounds, nor would 2 cars and 4 moose, nor 3 cars and 5 moose…but 4 cars = 12,000 pounds and 6 moose = 9,000 pounds.
That’s the trial-and-error way. If you want to solve using simple algebra, you know that the # of moose x moose weight + # of cars x car weight = 21,000. And moose = cars + 2, that is m = c + 2. So:
1,500m + 3,000c = 21,000
1,500 (c + 2) + 3,000c = 21,000
1,500c + 3,000 + 3,000c = 21,000
4,500c + 3,000 = 21,000
4,500c = 18,000
c = 4
Checking the answer: 4 x 3,000 = 12,000
m = c + 2 = 6, and 6 x 1,500 = 9,000
12,000 + 9,000 = 21,000.